Barn under 1 år

Hos barn under 1 år gjør vi det ved å legge barnet over kneet eller armen og gi det 5 slag mellom skulderbladene med flat hånd. Når vi slår mot ryggen, øker trykket i brysthulen og lungene ytterligere, og da vil fremmedlegemet som regel komme ut. Hvis fremmedlegemet har kommet opp i munnen så forsøk å ta det ut, men gå forsiktig fram så du ikke dytter fremmedlegemet ned i luftveiene.

 Barn mellom 1 år og pubertet

Barn mellom 1 år og pubertet slår vi 5 ganger mellom skulderbladene mens barnet

bøyer seg godt framover.

Støtt med en hånd under brystet.

Hvis ikke fremmedlegemet kommer ut, kan man plassere knyttneven ovenfor navlen under brystbenspissen, legg den andre hånden oppå og trykk hurtig innover og oppover 5 ganger etterhverandre (redusert trykk i forhold til voksne
og det skal ikke gjøres på barn under 1 år).

Hvis fremmedlegemet har kommet opp i munnen så forsøk å ta det ut, men gå forsiktig fram så du ikke dytter fremmedlegemet ned i luftveiene.

 Hvis barnet er bevisstløs

Legg barnet på magen over bena dine slik at brystkassen hviler mot underlaget (hodet skal være lavere en kroppen) og slå 5 ganger mellom skulderbladene. Gi 5 brystkompresjoner med en hånd og hold hodet til barnet bøyd bakover med den andre hånden, så luftveien er fri.

Hvis fremmedlegemet har kommet opp i munnen så forsøk å ta det ut, men gå forsiktig fram så du ikke dytter fremmedlegemet ned i luftveiene.


VIKTIG: Ring alltid 113 for å få hjelp hurtigst mulig !